Prognoza meteo: un ciclon mediteranean aduce urgia în România. Cât de frig se face, unde şi când lovesc ninsorile

Iarna îşi intră pe deplin în drepturi în următoarele două săpătămâni. Un ciclon mediteranean va determina fenomene severe, în special la munte, iar în celalalte regiuni ploile şi lapoviţa îşi vor face simţită prezenţa. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vremea va deveni din ce în ce mai rece până pe 10 decembrie. În minivacanţa de 1 decembrie, specialiştii anunţă temperaturi scăzute şi un nou val de ploi şi ninsori.
Minus un grad în Banat
În Banat, intervalul va debuta cu o vreme mai rece decât în mod obişnuit la sfârşit de noiembrie, media valorilor maxime urmând a fi de 4 grade, iar a celor minime între de—4 şi—2 grade. Ulterior, vremea se va încălzi uşor, astfel că în zilele de 29 şi 30 noiembrie se va înregistra o medie regională a valorilor maxime de 8 — 9 grade şi minime de două grade. După acest interval se întrevede o nouă răcire, ce va aduce regimul termic uşor sub normalul perioadei. Temperaturile maxime din 3 şi 4 decembrie vor fi, în medie, de numai un grad, până la două grade, iar cele minime în jur de—4 grade. Spre finalul intervalului de prognoză sunt estimate valori termice maxime în medie de 4 — 5 grade şi minime în jur de—1 grad. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în intervalul 30 noiembrie — 3 decembrie, când şi cantităţile de apă vor putea fi însemnate.
8 grade în Crişana
În Crişana, în primele două zile ale intervalului de prognoză, regimul termic va fi sub cel normal caracteristic acestei perioade, cu o medie regională a maximelor de 4 grade şi a minimelor de la—4 la—2 grade. Vremea se va încălzi, ulterior, iar în zilele de 29 şi 30 noiembrie vor fi valori diurne de aproximativ 8 grade şi nocturne de până la două grade. După aceste zile, vremea se va răci, mai accentuat în 3 şi 4 decembrie, când se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 1 — 2 grade şi minime cuprinse între—5 şi—4 grade. Până spre finalul primei decade a lunii decembrie (10 decembrie) valorile termice estimate vor fi apropiate de mediile multianuale, cu maxime în medie de 3 — 4 grade şi minime în jur de—2 grade. Vor fi precipitaţii pe arii extinse spre finalul primei săptămâni de prognoză (30 noiembrie — 3 decembrie), iar, mai ales pe 30 noiembrie, vor fi posibile şi cantităţi însemnate. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai redusă, urmând să crească după data de 8 decembrie.
Precipitaţii în Transilvania
În Transilvania, în primele zile ale intervalului, temperatura va scădea, vremea urmând să devină rece pentru sfârşitul lunii noiembrie. Media temperaturilor maxime va fi de 2 — 3 grade, iar a celor minime între—5 şi—2 grade, cu posibilitatea înregistrării unor valori termice mai scăzute în noaptea de miercuri spre joi (29/30 noiembrie), în depresiunile din estul regiunii. În data de 30 noiembrie se va încălzi uşor, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 6 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de un grad. Răcirea treptată estimată după data de 2 decembrie se va concretiza în temperaturi maxime, în medie, de 0 — 2 grade şi minime ce vor coborî în a doua săptămână la—6 grade. Vor fi precipitaţii local însemnate cantitativ în primele două zile şi în intervalul 30 noiembrie — 3 decembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă, urmând să crească uşor după data de 8 decembrie.
Zero grade în Maramureş
În Maramureş, până pe 2 decembrie, se vor înregistra temperaturi maxime, în medie regională, de 3 — 4 grade şi minime între—4 şi—2 grade. Doar în ziua de 30 noiembrie se va produce o uşoară încălzire, ce se va materializa prin valori de temperatură maxime de 6 — 7 grade şi minime de 1 — 2 grade. După 3 decembrie este prognozată o răcire a vremii, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea spre zero grade în ziua de 4 decembrie, iar ulterior, până spre finalul intervalului, va fi de 1 — 2 grade. Temperaturile minime vor fi în jur de—3 grade, cu posibilitatea înregistrării unor temperaturi mai scăzute în intervalul 5-7 decembrie. De asemenea, vor mai fi precipitaţii în prima zi şi în perioada 30 noiembrie — 3 decembrie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă, urmând să crească spre finalul intervalului.
Frig accentuat în Moldova
În Moldova, intervalul va debuta cu un proces de răcire, ce va însemna maxime la nivelul regiunii de 2 — 4 grade şi minime de la—1 la zero grade. La mijlocul săptămânii (în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie) vremea se va încălzi uşor, astfel media regională a temperaturilor maxime va urca la 6 — 8 grade, iar minimele din dimineaţa zilei de 1 decembrie vor fi în jur de 4 grade. După data de 2 decembrie, temperatura va fi în scădere, astfel că media valorilor maxime va fi de 2 — 4 grade, iar a celor minime între—4 şi—2 grade, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru începutul lunii decembrie. Precipitaţiile vor fi însemnate cantitativ în primele două zile şi în intervalul 30 noiembrie — 3 decembrie. După aceste intervale, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă, urmând să crească uşor după data de 8 decembrie.
13 grade în Dobrogea
În Dobrogea, la începutul primei săptămâni, vremea se va răci, astfel că media maximelor se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar a minimelor va fi de 2 — 3 grade. Apoi, temperatura aerului va fi în creştere şi, în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, valorile diurne vor oscila în jurul a 13 grade, iar cele nocturne vor fi de 9 — 10 grade. După data de 2 decembrie, vremea se va răci din nou, iar în cea de-a doua săptămână media valorilor maxime va fi de 6 — 8 grade, iar a celor minime de la zero la 3 grade. Vor fi ploi mai însemnate cantitativ în primele două zile, dar şi în intervalul 30 noiembrie — 3 decembrie. În a doua jumătate a intervalului, probabilitatea pentru precipitaţii va fi în general redusă.
Ploi abundente în Muntenia
În Muntenia, în primele două zile ale intervalului, temperatura aerului va fi în scădere până la valori ale maximelor, în medie regională, ce se vor situa în jurul a 5 grade. Minimele termice vor fi în scădere până spre mijlocul acestei săptămâni, când media acestora va fi cuprinsă între—3 şi—2 grade. Până în data de 1 decembrie, vremea se va încălzi, media valorilor diurne va fi în jurul a 9 grade, iar a celor nocturne va fi de 7 grade. Ulterior, temperatura va fi din nou în scădere, iar, în a doua jumătate a intervalului, media maximelor va fi de 5 — 6 grade, iar a minimelor între—3 şi—1 grad. Precipitaţii însemnate cantitativ vor fi în primele două zile, dar şi în intervalul 30 noiembrie — 3 decembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă în a doua săptămână, cu tendinţa de creştere după data de 8 decembrie.
Temperaturi minime în scădere, în Oltenia
În Oltenia, variaţiile temperaturilor maxime nu vor fi semnificative pe întreg parcursul intervalului de prognoză. Până spre sfârşitul primei săptămâni maximele termice vor fi, în medie regională, de 5 — 7 grade, apoi va surveni o uşoară scădere a temperaturii, iar în a doua jumătate a intervalului media regională a valorilor diurne va fi de 3 — 5 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere până la mijlocul primei săptămâni, când se vor înregistra valori în jurul a—2 grade. După acest interval va fi o creştere a valorilor nocturne şi, pâna la sfârşitul primei săptămâni, acestea vor fi, în medie, de la un grad la 4 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, minimele vor marca o scădere uşoară până la medii de la—4 la—2 grade. Precipitaţii însemnate cantitativ vor fi în primele două zile ale intervalului de anticipaţie, dar şi în perioada 30 noiembrie — 3 decembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni.
Ninsori abundente la munte
La munte, intervalul va debuta cu o medie a valorilor maxime în jurul a—2 grade, iar a celor minime de la—7 la—6 grade. Ulterior, vremea se va încălzi uşor, în zilele de 29 şi 30 noiembrie se va înregistra o medie a valorilor maxime de un grad până la 3 grade, iar în dimineaţa de 1 decembrie media minimelor va fi în jur de—3 grade. După acest interval, temperatura aerului va fi în scădere, astfel că, la începutul celei de-a doua săptămâni, media valorilor diurne va fi cuprinsă între—6 şi—4 grade, iar a celor nocturne între—10 şi—8 grade. Până la sfârşitul intervalului, temperatura va avea tendinţa de creştere uşoară până la medii ale maximelor de—2 grade şi ale minimelor de—6 grade. Vor fi ninsori abundente, mai ales în Carpaţii Meridionali şi Orientali, în primele două zile ale intervalului, iar în perioada 30 noiembrie — 3 decembrie sunt de aşteptat precipitaţii local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere după data de 8 decembrie.
Ninge de Crăciun
Conform specialiştilor în meteorologie, ninsorile vor veni în a doua parte a lunii decembrie. “Din 17 decembrie va veni un val sub limita de ger în Transilvania,  Moldova chiar şi în Maramureş. Temperaturile vor creşte cu două zile înainte de Anul Nou, după care vor scădea la cumpăna dintre ani”, a spus Elena Mateescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie.
Potrivit meteorologilor, din 17 decembrie avem şanse să ne bucurăm de zăpadă în Transilvania, Moldova şi în interiorul arcului carpatic. Ninsorile se vor extinde apoi şi în Oltenia şi Muntenia. Astfel că, de Crăciun este posibil să avem zăpadă şi în Bucureşti.
Luna ianuarie este cea mai rece luna a anului. Valorile sunt apropiate de norme, tendinta de precipitaţii excedentare în cea mai mare parte a a ţării. “Este posibil să începem anul cu un regim de temperaturi mai coborât, sub limita de îngheţ.  Anul acesta a adus 4 coduri roşii, nu putem aprecia dacă va fi o perioadă similară cu ea de anul viitor, dar ianuarie pare a fi o luna mai rece şi cu cantităţi excedentare”, a mai spus Elena Mateescu.
(Visited 38 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar